жест на лошо място
Това е неоместно и детско

Обикновено това е начинът, по който бащата показва свързаност със сина си; или пък, когато двама приятели изразяват близостта си, без да се засягат.

Понякога бизнес партньор забива юмрук в бицепса на другия, за да покаже колко са близки. Хватката на главата, разрошаването на косата, пошляпването и други шеговити жестове спадат точно към тази категория.

Как децата понякога използват подобни жестове като заместители на друго докосване.

Една серия интересни пилотни изследвания сравнява разликите в докосванията между тийнейджърите в „Макдоналдс“ в Маями и тези в Париж.

Изследователите установя­ват, че парижките хлапета проявяват по-голяма склонност да се приближават едно до друго, да галят, да целуват и прегръщат приятелите си от децата в Маями. Когато американските деца докосвали връстни­ците си, което било по-рядко от френските им връстници, то било по един по-агресивен, по-подигравателен начин.

Кои е вашият шеговит жест ?

подходящ жест
Дали е нужно да се стигне до това?

Изследователите смятат, че в резултат на културните различия американчетата са получавали по-малко докосвания в ранна възраст отколкото френските деца и този дефицит на докосване ги прави по-агресивни и неспокойни по-късно.

Като начин за изграждане на хармония и раз­бирателство с приятелите.

След като познавате някого много добре, можете да използвате селективно такива шеговити жестове като начин да прецените чувствителността им към докосване.

Такова закачливо движение може понякога да повиши интимността в едно приятелство.

Вече видяхме как изпращаме един на друг сигнали с лицата и телата си и дори с разстоянието, на което отстоят телата ни едно от друго. Нека сега да поговорим за сигналите, които изпращаме чрез нашите гласове, освен с думите, които изричаме.