здраве
Потта не винаги вреди

Може би това схващане почива на факта, че попринцип се потим, когато спортуваме или упражняваме друга физическа дейност. В рамките на нормалното заниманията със спорт са полезни за здравето. Тъкмо спортистите и хората с тренинг се потят по-малко, отколкото нетренираните натури, когато са подложени на еднакво физическо натоварване.

Редовно посещаващите сауна също се потят по-малко, отколкото нередовните посетители. Досега не е установено, че при спортуване, жега или друго физическо усилие засиленото потене е по-здравословно от умереното потене. Здравословно от умереното потене.

Втора причина, поради която потенето се счита за здравословно, е свързана с това, че потенето действа пречистващо на организма. Много хора си го представят като вътрешно изстискване на тялото, вследствие на което се отделят и изхвърлят вредните вещества. Може би действа освобождаващо и пречистващо да тичате за здраве на пролетния въздух, след като предишната вечер сте пийнали в опушена кръчма.

Как да се изпотим здравословно ?

Но по този начин не пречиствате тялото си – най-много това да стане след това под душа. Представата за пречистване чрез потене е също толкова голяма заблуда, колкото и тази за „изхвърляне на шлаките от организма”.

Трети мотив хората да смятат потенето за здравословно се крие може би в обилното потене при висока температура по време на грипни инфекции. Докато тя се покачва, човек се чувства горещ и хич не му е добре.

добро
След усилена тренировка потта се появява

Веднага щом се появи обилното потене, вече започва подобряване на състоянието и оздравяването. Отделянето на пот и изпаряването на потта от кожата имат охлаждащ ефект – и температурата отново спада.

Ето ви три обяснения за положителната представа на хората за потенето. Но това още съвсем не доказва положителното му въздействие върху здравето.

В края на краищата съществуват болести, при които възможността за потене е ограничена. Както съществува и форма на потене, която е признак на болестно състояние, така наречената хиперхидроза.