катран
Помисли си дали е редно това

Изследванията ясно показват, че не само самите пушачи, но и техните партньори и членове на семейството са изложени на значително по-висок риск от рак на белите дробове и сърдечен инфаркт.

Изследователи от Сан Франциско потвърждават това при други проведени от тях експерименти. Те инжектирали на дузини мишки ракови клетки под кожата и оставили животинките да вдишват или цигарен дим, или чист въздух.

Оказало се, че под въздействието на цигарения дим размерът и теглото на туморите се увеличава значително по-бързо, отколкото ако мишките дишали нормален въздух. Съдовата система в туморите, поставени под въздействието на цигарен дим, била също по-ясно изразена.

<h2>Много често пасивното пушене води до астма</h2>

Учените предполагат, че образуването на нови кръвоносни съдове в тумора е предизвикано от никотина в цигарения дим, което от своя страна води до стимулиране на разрастването на рака.

В полза това твърдение е и фактът, че не е било установено ускорено разрастване на рака, когато чрез медикаменти е било блокирано действието на трансмитерите, съдействащи за образуването на нови съдове.

тютюн 2
Цигарите са много вредни

Последиците от пасивното пушене вземат стряскащо голям, почти епидемиологичен размер: жертвите на иасивното пушене само в САЩ според изчисленията възлизат на 3 000 починали от белодробен рак и 35 000 до 62 000 смъртни случаи вследствие на инфаркт. 150 000 до 300 000 умират от бронхит или белодробно възпаление, които са причинени от пасивно пушене.

Освен това в САЩ като следствие от пасивното пушене годишно се появяват 8 000 до 26 000 нови случаи на астма и те са в основата на от 400 000 до един милион пристъпи на астма. 700 000 до 1,6 милиона посещения при лекари се дължат на последиците от пасивното пушене.

Към това се прибавят 9 700 до 18 600 случаи на новородени с тегло под нормата и 1 900 до 2 700 случаи на внезапна смърт при децата. Не става въпрос за това да се внушава страх у хората. Човек може би въпреки всичко трябва да размисли добре дали да се ожени за пушач или дали да живее с такъв.