настроението не се яде
Доброто настроение не може да се яде

Всеки знае от ежедневния си опит и осъзнава, че подредената с много желание и настроение на масата, на която има свещи, сервирано е по всички правила на етикета с необходимите прибори и изобилие от ястия създава в повечето хора добро настроение. Особено когато прибавим и подходящия сътрапезник.

Но не само масата, която привлича окото с подредбата си, а и храната, на която се наслаждаваме, може да допринесе за по-добро настроение.

Дори и една десета от грама в тялото предизвиква добро настроение. Някои антидепресанти действат на принципа на това, че възпират разграждането на серотонина в тялото.

Ако серотонинът не присъства в обмяната на веществата, сме по-скоро апатични, депресирани, невротизирани и нощем се въртим в леглото, измъчвани от безсъние.

В някои хранителни продукти се съдържа близкият до серотонина триптофан — като например в шоколада, бананите, ананаса, ягодите и малините. Е, от някои от тях трябва да си похапваме с килограми, за да постигнем очакваното разведряване на настроението.